AUTOR RECEPTU: Yogacharya Unmani Nath
Založení kvásku
Smíchej celozrnnou žitnou mouku s vodou na konzistenci řídké kaše. Překryj utěrkou a nech stát v kuchyni při pokojové teplotě. Druhý den přidej další mouku a vodu stejné teploty. To opakuj i den třetí a čtvrtý. Na kvásku by se měly objevovat malé bublinky. Pátý den je kvásek hotov a můžeš z něj upéci svůj první chléb. Nezapomeň si trochu kvásku schovat do skleničky a uložit do lednice na další pečení.
Přikrmení kvásku před pečením
Vyndej kvásek z lednice, dej do dostatečně velké misky. Přikrm ho žitnou moukou a přilij vodu teploty těla. Pamatuj, že voda nesmí být horká, kvásek je živý, opařil by se a neplnil svou funkci. Přikryj misku utěrkou, dej na teplejší místo: na topení, slunce, ke krbu, nebo do trouby vyhřáté nejvíce na 40°C. Při pokojové teplotě počítej na vzejití kvásku 2 hodiny času. V teplejším prostředí trochu méně.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Více o autorce receptu:
Yogacharya Unmani Nath žije v přísném yogovém výcviku, pod vedením Guru Yogi Sat Nath, spolupodílí se na projektu Yogashrama (www.yogashrama.cz), stará se o chod Ašrámu v Dolní Čermné, tvoří též čistě přírodní věnce, houbičky na nádobí a mnoho dalšího – https://www.fler.cz/shop/ladaniola; https://www.instagram.com/unmaninath_lada/