Příprava kvásku

2. Kvásek a příprava

AUTOR RECEPTU: Yogacharya Unmani Nath

Založení kvásku

Smíchej celozrnnou žitnou mouku s vodou na konzistenci řídké kaše. Překryj utěrkou a nech stát v kuchyni při pokojové teplotě. Druhý den přidej další mouku a vodu stejné teploty. To opakuj i den třetí a čtvrtý. Na kvásku by se měly objevovat malé bublinky. Pátý den je kvásek hotov a můžeš z něj upéci svůj první chléb. Nezapomeň si trochu kvásku schovat do skleničky a uložit do lednice na další pečení.

Přikrmení kvásku před pečením

Vyndej kvásek z lednice, dej do dostatečně velké misky. Přikrm ho žitnou moukou a přilij vodu teploty těla.  Pamatuj, že voda nesmí být horká, kvásek je živý, opařil by se a neplnil svou funkci. Přikryj misku utěrkou, dej na teplejší místo: na topení, slunce, ke krbu, nebo do trouby vyhřáté nejvíce na 40°C. Při pokojové teplotě počítej na vzejití kvásku 2 hodiny času. V teplejším prostředí trochu méně.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Více o autorce receptu:

Yogacharya Unmani Nath žije v přísném yogovém výcviku, pod vedením Guru Yogi Sat Nath, spolupodílí se na projektu Yogashrama (www.yogashrama.cz), stará se o chod Ašrámu v Dolní Čermné, tvoří též čistě přírodní věnce, houbičky na nádobí a mnoho dalšího – https://www.fler.cz/shop/ladaniola; https://www.instagram.com/unmaninath_lada/

Odběr novinek

S radostí sdílím tipy & návody v tématech bio kosmetické péče a další zajímavosti pro Život ve své celistvosti. Momentálně se nejvíce věnuji klientkám ve studiu, takže novinky nejsou zasílány pravidelně. Pokud mi však zanecháte svůj email, ráda se s vámi podělím o inspiraci. Děkuji za váš zájem a pochopení!