AUTOR RECEPTU: Yogacharya Unmani Nath
Základní recept
Na oleji, nebo ghee, opeč cibuli, pak rozemleté bobkové listy a nové koření.
Přidej potrhané listy salátu či všeho zeleného co kolem roste. Můžeš zahustit.
Rozmixuj. Libo-li přidej zavářku.
Pro potěchu oka posyp čerstvými bylinkami, nebo semínky.
Doplňující informace:
Ghee pozvedne každé jídlo na jinou úroveň chuti.
Oleje za studena lisované jsou lehce stravitelné a velmi vhodné.
Místo cibule lze použít pórek, případně pažitku (tu ponech na oleji pouze chvilku).
Na kafemlýnku rozemleté koření lze použít celé, nemusí se vyhazovat po vyvaření. Jídlo získá intenzivnější chuť.
Zeleň: všechny druhy salátů a bylin, rukola, řeřicha, kopr, koriandr, bazalka, kopřiva, bršlice, špenát, mangold, nať mrkve, petržele, řepy, fenyklu …
Zahuštění doporučuji čímkoliv, co zbylo, ať se to co nejdříve spotřebuje: základní kaše z rána, příloha, chléb, tofu, luštěniny … Klasické zahuštění celozrnnou moukou, nejlépe luštěninovou.
Zavářka: těstoviny, nejlépe bezvaječné, bezlepkové, případně luštěninové. Rýžové vločky. Kostičky suchého chleba.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Více o autorce receptu:
Yogacharya Unmani Nath žije v přísném yogovém výcviku, pod vedením Guru Yogi Sat Nath, spolupodílí se na projektu Yogashrama (www.yogashrama.cz), stará se o chod Ašrámu v Dolní Čermné, tvoří též čistě přírodní věnce, houbičky na nádobí a mnoho dalšího – https://www.fler.cz/shop/ladaniola; https://www.instagram.com/unmaninath_lada/