Kváskový žitný chléb

2. Chléb

AUTORKA RECEPTU: Yogacharya Unmani Nath

Připrav si svůj vlastní kvásek – postup najdeš v blogu „Příprava kvásku“. Případně si do začátku sežeň kvásek, který už má trochu odžito a pokračuj dle receptu níže.

Přikrmení kvásku před pečením

Vyndej kvásek z lednice, dej do dostatečně velké misky. Přikrm ho žitnou moukou a přilij vodu teploty těla.  Pamatuj, že voda nesmí být horká, kvásek je živý, opařil by se a neplnil svou funkci. Přikryj misku utěrkou, dej na teplejší místo: na topení, slunce, ke krbu, nebo do trouby vyhřáté nejvíce na 40°C. Při pokojové teplotě počítej na vzejití kvásku 2 hodiny času. V teplejším prostředí trochu méně.

SMĚS na přípravu chleba:

200g žitné mouky z celého zrna

200g pšeničné mouky z celého zrna

hrst slunečnicových semínek (50g)

lžíci kmínu (5g)

lžíci černé himálajské soli (5g)

Postup přípravy chleba

Precizně vymaž si formu na chléb kokosovým olejem a vysyp kukuřičným škrobem, aby bylo všechno všude a chléb se jednoduše vyndal.

Připrav vše sypké do mísy a řádně promíchej.

Uprostřed udělej důlek a do něj vlij kvásek. Nemíchej.

Na kvásek (200g) nalij vodu o teplotě těla. A řádně vše zpracuj do kompaktního těsta, které se odlepuje od mísy. Časem budeš mít v rukách grif, jako mají moudré babičky, tenké ale silné.

Čím více dáš kvásku, tím lépe bude chléb kynout. Můžeš o množství kvásku ponížit množství mouky v chlebu. 

Pečení

Peč v předehřáté troubě na 250°C 15 minut, poté sniž na 180°C a dopeč ještě asi 45 minut. Posledních několik minut chléb kontroluj.

Do trouby si dej varnou misku s vodou, a i v průběhu pečení stříkej z rozprašovače čistou vodou.

Vyndat chléb z formy jde nejlépe zhruba 20 minut po vyndání.

Krájej až vychladlý, jinak se zkazí.

Uchovávání chleba

Uchovávej pečlivě zabalený v látkovém pytlíku či utěrce, bez přístupu vlhkosti na dobře větraném místě. Takto vydrží až týden.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Více o autorce receptu:

Yogacharya Unmani Nath žije v přísném yogovém výcviku, pod vedením Guru Yogi Sat Nath, spolupodílí se na projektu Yogashrama (www.yogashrama.cz), stará se o chod Ašrámu v Dolní Čermné, tvoří též čistě přírodní věnce, houbičky na nádobí a mnoho dalšího – https://www.fler.cz/shop/ladaniola; https://www.instagram.com/unmaninath_lada/

Odběr novinek

S radostí sdílím tipy & návody v tématech bio kosmetické péče a další zajímavosti pro Život ve své celistvosti. Momentálně se nejvíce věnuji klientkám ve studiu, takže novinky nejsou zasílány pravidelně. Pokud mi však zanecháte svůj email, ráda se s vámi podělím o inspiraci. Děkuji za váš zájem a pochopení!